Regisztráció és bejelentkezés

Épületek modellezése pontfelhő alapján

Az építőipar és az urbanisztikai tervezés területén rohamosan terjed a pontfelhő alapú megközelítés. A rendelkezésre álló technológiai eszközök és szoftverek folyamatos fejlődése lehetővé teszik, a nagy kiterjedésű területek gyors és részletes digitalizációját. A már hagyományosnak számító, manuális vektorizálás nem tudja megfelelő gyorsasággal biztosítani a nagy területet lefedő pontfelhők alapján a mérnöki létesítmények hatékony modellezését.

A dolgozat fő célja, hogy megvizsgálja milyen módszerek terjedtek el, és vannak használatban az automatizált és részlegesen automatizált pontfelhő alapú 3D modellek előállítására. Részletesen tanulmányozzuk a pontfelhő előkészítésének lépéseit, és a pontfelhőből érkező információk vektortérbe helyezésének módjait. Ennek eredményeként foglalkozunk a mesterséges intelligencia és a programozás adta lehetőségekkel a folyamatok automatizálhatóságának érdekében.

A pontfelhők előkészítésén belül áttekintjük a pontfelhők tisztítását, szegmentálását, osztályozását, valamint foglalkozunk a pontfelhőre való síkillesztési eljárások vizsgálatával. Továbbá vizsgáljuk a különböző technológiával készült, különböző méretű és tulajdonságú pontfelhők feldolgozásának alternatíváit és a feldolgozási módszerek általánosíthatóságát. A létrehozható modellek kapcsán ellenőrizzük a pontossági igény és valós megvalósítás kapcsolatát, valamint a pontosság függvényében történő felhasználhatóságot.

A kutatás hozzájárul a pontfelhő alapú 3D modellezés folyamatának fejlesztéséhez, és betekintést nyújt az aktuális állapotra az építőiparban és az urbanisztikai tervezésben.

szerző

 • Bátori Boglárka
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Takács Bence
  egyetemi docens, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék
 • Hrutka Bence Péter
  Doktorandusz, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

helyezés

II. helyezett