Regisztráció és bejelentkezés

A felületi érdesség és nyírószilárdság változása ismételt nyírószilárdsági vizsgálat során Mórágyi Grániton

A kőzetekkel kapcsolatban álló, kőzetre, kőzetben vagy éppen kőzetből épülő tartószerkezetek tervezésénél szükség van a kőzetkörnyezet tervezés szempontjából kritikus paramétereinek kellő pontosságú ismeretére. Ezen paraméterek megismeréséhez szabvány szerinti helyszíni vagy laboratóriumi vizsgálatokat végezhetünk.

Jelen dolgozatomban Mórágyi Gránit minták tagoltság menti nyírószilárdságának meghatározását tűztem ki célul. Az általam rendelkezésre álló kőzet mintákból 5 db természetes tagoló felületű próbatestet alakítottam ki.

Korábban az építőmérnöki gyakorlatban a kőzetminták felületi érdességének jellemzésére a Barton fésűvel elkészített profilt, metszetet használták. Mára azonban a technológia továbbhaladt, és a mérnöki munka elengedhetetlen részét képezik az újabbnál újabb eszközök, szoftverek. Szakítva a korábbi, fent említett gyakorlattal két háromdimenziós modellalkotó szoftvert használtam fel a minták dokumentálásához. Az egyik szoftver a 3GSM által fejlesztett ShapeMetrix elnevezésű jogvédett program volt, a másik pedig nyílt forráskódú, ingyenes VSFM és a szintén nyílt forráskódú MeshLab nevű program közös alkalmazása. Célul tűztem ki e módszerek megbízhatóságának ellenőrzését a hagyományos, Barton fésűs eljárással.

A próbatestek felület menti nyírószilárdságát állandó normál erő mellett ötszöri ismétlési számmal vizsgáltam. Minden mérés után újra elvégeztem a térbeli felületi leképezést, így a felület tönkremenetele és a felületi érdesség változása követhető volt. Minden mintán három-három kiválasztott profilban a felületi érdességet a Barton fésűvel is ellenőriztem.

szerző

  • Agárdi Tamás
    Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Rozgonyi-Boissinot Nikoletta
    -, - (külső)

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett