Regisztráció és bejelentkezés

Az ATR visszaverőfóliára történő alkalmazhatóságának vizsgálata

Mozgás- és deformációvizsgálati rendszerek tervezésekor, ahhoz, hogy a felmerülő pontossági igényeket kielégítsük, a mérőállomásokat jellemző pontossági mérőszámokat a lehető legpontosabban kell meghatározzuk. A mérések pontossági tervezéséhez felhasználható a műszergyártók által meghatározott a priori középhiba, illetve az utólag meghatározott a posteriori középhiba.

Dolgozatom célja ezen pontossági mérőszámok meghatározása, mind szögmérés, mind távolságmérés tekintetében, és ezek összevetése a műszergyártók által meghatározott pontossági mérőszámokkal. Tekintve, hogy az automatizált mérőrendszerek egyre elérhetőbbé válnak, a méréseket elvégeztem kézi irányzással, és ATR(Automatic Target Recognition) használatával is.

A cél, hogy a kapott eredmények bármilyen mozgás- és deformációvizsgálati rendszer esetén alkalmazható legyen, ezért a mérések visszaverőfóliára történtek. Bár a kör-, vagy akár a miniprizmával is pontosabb mérések végezhetők, ezek nem alkalmazhatók a szerkezet tönkremenetele esetén (próbaterhelés). Hogy a lehető legpontosabb képet kaphassuk a műszer pontossági mérőszámairól, a méréseket több távolságon, több méretű fóliára is elvégeztem.

szerző

  • Turák Bence
    Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Égető Csaba
    adjunktus, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

helyezés

II. helyezett