Regisztráció és bejelentkezés

Globális és regionális ionoszféra modellek vizsgálata Napfolttevékenység idején

Globális és regionális ionoszféra modellek vizsgálata Napfolttevékenység idején

Juni Ildikó IV.évf. BSc

Konzulens: Dr. Rózsa Szabolcs, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

Tuchband Tamás, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

A globális helymeghatározó rendszerek egyik legnagyobb mértékű szabályos hibája az ionoszféra jelkésleltető hatása. Az ionoszféra a földi légkör felső része, amely a Nap ionizáló sugárzása miatt jelentős számú szabad elektront tartalmaz. Az ionoszféra mikrohullámú jelekre kifejtett hatása frekvenciafüggő, így ezek a rendszerek minimum két vivőfrekvenciát használnak annak érdekében, hogy a nagypontosságú helymeghatározásban az ionoszféra hatását figyelembe lehessen venni. A hatás mértéke függ a Nap mágneses aktivitásának nagyságától is. Különös aktualitást ad a vizsgálatoknak az a tény, hogy a Nap mágneses tevékenységének maximumát a 11 éves periódus végén, várhatóan 2013-2014 folyamán éri el.

A globális helymeghatározó rendszerek felhasználóinak legnagyobb része még jelenleg is egyfrekvenciás méréseket végez. Ebben az esetben az ionoszféra jelkésleltető hatását empirikus modellekkel vehetjük figyelembe. Hasonlóan fontos az ionoszféra állapotának modellezése a hazai GNSS infrastruktúra szempontjából, hiszen a hálózati RTK adatok előállítása során a szabályos hibákat nagy pontossággal modelleznünk kell.

A dolgozatban a Nemzetközi GNSS Szolgálat (IGS), illetve az EUREF Permanens Állomás hálózat adatainak felhasználásával globális és regionális ionoszféra modelleket vezettünk le 2012. márciusi és májusi időszakokra a Bernese szoftver segítségével. Mindkét időszakot jelentős napfolttevékenység jellemezte.

Megvizsgáltuk, hogy az általunk levezetett modellek hogyan illeszkednek nemzetközi feldolgozóközpontok eredményeihez, illetve a navigációs vevőkben alkalmazott algoritmusokhoz.

szerző

 • Juni Ildikó
  építőmérnöki
  nappali

konzulensek

 • Dr. Rózsa Szabolcs
  egyetemi docens, (külső)
 • Dr. Tuchband Tamás
  adjunktus, Általános- és Felsőgeodézia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett