Regisztráció és bejelentkezés

Szálerősítésű és zsugorodás kompenzáló vagy csökkentő adalékszerrel készített betonok

Szálerősítésű és zsugorodás kompenzáló vagy csökkentő adalékszerrel készített betonok

Összhangban a tartóssággal szemben elvárt követelményekkel manapság szigorodnak a különböző előírások. Ennek következtében a betontechnológiában is egyre jelentősebb szerepet kapnak az időtállósági és használhatósági kérdések.

A betonszerkezetek élettartamát több tényező is befolyásolhatja, melyek közül az egyik legjelentősebb a repedés. A korai repedések legfőbb okozója a zsugorodás, amely hatására húzófeszültség alakul ki, ami, ha eléri a beton saját húzószilárdságát, akkor a szerkezet megreped. Tehát, ha tartóssági, használhatósági és gazdaságossági szempontból is fontos a repedések elkerülése számunkra, akkor meg kell próbálnunk a zsugorodás mértékét csökkenteni.

Ezekben a kísérleteimben a zsugorodás mértékét vizsgáltam kétfajta adalékszer (Sika Control 40 zsugorodás-csökkentő, Sika Quelmittel 1 zsugorodás-kompenzáló) és kétfajta szálerősítés (acél- és műanyag) összehasonlításával. Kísérleteim során állandó tényezőnek vettem a cement fajtáját, péptartalmat, az adalékanyagok frakcióját (szemmegoszlási görbét) és a konzisztenciát (terülést). Változó tényezők voltak a w/c tényező (2 különböző cement adagolás és 2 különböző víz mennyiség).

Ahhoz, hogy ezeket össze tudjam vetni, 2 etalon keverésre, 4 szálerősítésű keverésre, 6 zsugorodás csökkentő adalékszert kapott keverésre, és 6 zsugorodás kompenzáló adalékszert kapott keverésre, azaz összesen 18 keverésre volt szükség. Minden keverésből 12 szabványos (150×150×150 mm) kocka, 3 hasáb (70×70×250 mm) és 1 hasáb (120×120×360 mm) készült. A 12 kockából 3 db 3 naposan 3 db 7 naposan, és 3 db 28 naposan lett törve, illetve 3 db vízzárósági vizsgálat alá került. A 3 hasáb két oldalán Demec- zsugorodásmérő készülékkel klímaszobában megfelelő körülmények (páratartalom, hőmérséklet) között a zsugorodás mértéke lett mérve, a 120×120×360 mm-es hasábon pedig a rugalmassági modulust mértem.

Dolgozatomban a fent említett 18 db próbakeverést hasonlítom össze zsugorodás szempontjából.

szerző

  • Lombos Monika
    építőmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Nehme Salem Georges
    egyetemi docens, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom