Regisztráció és bejelentkezés

Porozitás hatása a ragasztott rögzítőelemek teherbírására

Porozitás hatása a ragasztott rögzítőelemek teherbírására

Hlavička Viktor MSc. II. évf.

Konzulens: Dr. Lublóy Éva, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék

Kovács-Sebestény Szabolcs, Fischer Hungária Bt.

A rögzítéstechnika fejlődése folyamatosan új irányokat jelöl ki. A világ számos táján tematikus konferenciákon kerülnek bemutatásra az új fejlesztések, az iparban felmerülő bizonytalanságokra készített megoldások és a legextrémebb körülmények között lefuttatott tesztek eredményei. A beton és acél kapcsolatok különleges és rendkívüli körülményeinek feltárása széles körben foglalkoztatja, mind a gyakorló, mind a kutató mérnököket, mert a tervezői felelősség egy rögzítési rendszer esetén is legalább olyan nagy, mint egy födém, gerenda vagy egyéb tartószerkezet tervezése esetén.

A használatban lévő tervezési segédletek a rögzítőelemek maximális teherbírását csak a beton, mint fogadóanyag, szilárdságától teszik függővé. Viszont megelőző mérések eredményeiből kiindulva feltételezhető, hogy ragasztott kapcsolatok esetén nem csak a beton szilárdsága, hanem a beton porozitása is nagy szerepet játszik a teherbírásában. Célom ezen feltételezés kísérletekkel való igazolása volt.

Méréseim során kétféle ragasztott kapcsolat (vinilészter, epoxi) teherbírását vizsgáltam közel azonos beton szilárdság, de eltérő porozitás mellett. Részletes szakirodalmi áttekintés után egyedi tervezésű mérési összeállítás készült, és összesen 40 darab kihúzó kísérletet hajtottam végre. Ezzel egyidejűleg a beton fogadóanyagon különböző roncsolásos, és roncsolásmentes vizsgálatot végeztem.

A jövőre nézve célom a mérési eredmények felhasználásával egy végeselemes modell megalkotás, mely figyelembe veszi a vizsgált hatásokat és alátámasztja a teherbírási eredményeket, valamint lehetővé teszi a mérési eredmények kiterjesztését más kapcsolatokra is.

szerző

 • Hlavicka Viktor Dr.
  szerkezet-építőmérnök
  nappali

konzulensek

 • Dr. Lublóy Éva
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Kovács-Sebestény Szabolcs
  műszaki osztályvezető , Fischer Hungária Bt. (külső)

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett