Regisztráció és bejelentkezés

Műgyanta- és cementkötésű fugázóhabarcsok kikísérletezése térkőburkolatokhoz

Műgyanta- és cementkötésű fugázóhabarcsok kikísérletezése térkőburkolatokhoz

Zseránszky Nándor, másodéves hallgató

Konzulens: Dr. Kopecskó Katalin, egyetemi docens

Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék

A kültéri természetes kövekből készült burkolatok zúzottkő ágyazattal, és általában besöpört homokfugázó anyaggal kerülnek lerakásra. A besöpört fugázó anyagok rendszeres karbantartást igényelnek, mert a különböző közlekedési terhelések, az időjárási tényezők és a közterületi takarítás következtében pótlásra szorulnak. A hiányzó fuga az ágyazati rétegek fellazulásához, a kőlap elmozdulásához és töredezéséhez, és legvégül annak tönkremeneteléhez vezet.

Ezen okok miatt a tartós térburkolatok esetében a fugázó homokot célszerűbb kötőanyaggal, habarcs formájában a fugába juttatni. Ezen megoldások azonban még hazánkban nem terjedtek el.

A fugázóhabarcsok kötőanyagának mind a tapadást, mind a szilárdságtani követelményeket teljesítenie kell, és a környezeti terheléseknek is ellen kell állnia.

Kutatómunkám célja megfelelő összetételű reaktív műgyanta és cementkötésű fugázóhabarcsok kikísérletezése.

A kutatás során a különböző habarcsok szilárdságtani tulajdonságait, kopásállóságát, alakváltozását, zsugorodását és kémia közegben való viselkedését vizsgáltam meg. Jelen dolgozatomban a műgyanta kötésű fugázóhabarcsokkal kapcsolatos vizsgálati eredményeimet és tapasztalataimat foglalom össze.

szerző

  • Zseránszky Nándor
    építőmérnöki
    nappali

konzulens

  • Dr. Kopecskó Katalin
    egyetemi docens, Geotechnikai és Mérnökgeológia Tanszék