Regisztráció és bejelentkezés

Ipari padlók

Ipari padlók

Péity Ágnes I. évf. (Msc)

Konzulens: Dr. Salem Georges Nehme, egyetemi docens,

Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

Napjainkban egyre több ipari létesítmény építésére kerül sor, ahol a padlózat az épület elengedhetetlen része. Kutatásom során különböző keverékeket vizsgáltam, melyek alkalmasak padló készítésére. A megfelelő technológia kialakításához először is ismertetni kell a padló struktúráját, illetve a különböző típusú adalékanyagokat, adalékszereket, azoknak előnyeivel és hátrányaival együtt, valamint a padló lehetséges hibáit, és annak okait. A receptúrák kialakítása során igyekeztem a hajlító- húzószilárdság és különösen a zsugorodás javítását szem előtt tartani.

A manapság alkalmazott szálerősítés leggyakoribb típusa az acél. Ez abból is következik, hogy ennek viselkedését, hatását ismerjük a legjobban. Ezért szeretném felhívni a figyelmet a műanyag makro szálak előnyeire és hátrányaira is, hogy azokat is jobban megismerhessük. Valamint alkalmaztam még zsugorodáskompenzálót, melynek előnyei nagyon fontosak ipari padlók esetében.

Munkám során az ipari padlók fő tulajdonságait vizsgáltam. A szálerősítés és a zsugorodáskompenzáló adalékszer mellett a víz-cement tényező és a péptartalom változásának hatása is különböző viselkedést eredményeznek. Az egyes receptúrák nyomószilárdságát, hajlító- húzószilárdságát, vízzárósságát, zsugorodást, valamint konzisztenciáját mértem. Négy különböző receptúrát készítettem el, melyeket műanyag makro szál és zsugorodáskompenzáló adalékszer kiegészítésével is elemeztem. A vizsgálatok során az előre meghatározott kísérleti változók hatásait összehasonlítottam és a kapott eredmények alapján elemeztem a változók pozitív és negatív hatásait.

A szálerősítések és adalékszerek alkalmazásával lehetőség van a beton bizonyos tulajdonságainak javítására. Ismert, hogy az acélszál alkalmazásával miként javíthatunk a beton tulajdonságain, azonban a műanyag makro szál hatásai kevésbé ismertek. Valamint a kevésbé elterjedt zsugorodáskompenzáló adalékszer hatásának megismertetése a cél. A vizsgálatok segítségével láthatóvá vált, hogy az adalékszer alkalmazása zsugorodás szempontjából előnyösek, teherbírási szempontból pedig nem befolyásolja jelentős mértékben az eredményeket, míg a makro szálak a zsugorodást kevéssé, a hajlító-húzószilárdságot annál jelentősebb mértékben javítja. A víz-cement tényező nagymértékben befolyásolja a beton tulajdonságait, ha csökkentjük a víz-cement tényezőt jelentős javulás figyelhető meg a beton tulajdonságaiban szem előtt tartva a beton bedolgozás minőségét is.

A legfontosabb beton ipari padló tervezéshez és kivitelezéséhez elsődleges feladat a funkciók és igények pontos meghatározása, fontos az altalaj és a bedolgozás minősége, valamint a betonozás időjárási viszonyai.

szerző

  • Péity Ágnes
    Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
    mesterképzés (MA/MSc)

konzulens

  • Dr. Nehme Salem Georges
    egyetemi docens, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom