Regisztráció és bejelentkezés

Hagyományos kerámia béléstestes födémszerkezetek végeselemes tűzszimulációs vizsgálata

A kutatás témája hagyományos kerámia béléstestes födémszerkezetek hő- és áramlástani vizsgálata, tűzszimulációs modellezése és összehasonlító elemzése. A TDK tanulmány alapját az elérhető magyar és külföldi szakirodalom felkutatása és feldolgozása képezte, melynek eredményeképpen a kerámia béléstestes födémszerkezetek és tűzterheléssel foglalkozó szimulációk szakirodalmának bemutatására is kitérek. A kutatás során több típusú födémszerkezet került modellezésre, amelyek többségében régi hagyományos födémek. A dolgozatban néhány mai korszerű födémet is vizsgáltam, hogy legyen összehasonlíthatósági alapja az építéstechnológia fejlődésének.

Dolgozatomban modelleztem a kiválasztott födémszerkezeteket számítógépes numerikus hő- és áramlástani szimulációk alkalmazásával stacioner állapotban. A modellezés során a kombinált hővezetési problémák megoldását két dimenziós, hossz- és keresztirányú kiterjedésben elkészített modelleken végeztem, a vonatkozó szabványok figyelembevételével. A kapott eredményekből meghatároztam a födémszerkezetekre jellemző egyenértékű hővezetési tényezőket. Az előzőekben elkészített hő- és áramlástani modellek peremfeltételeinek kiegészítésével vizsgáltam a födémszerkezetek átmelegedését tűzterhelésre tranziens állapotban. A kapott vizsgálatok eredményei alapján összehasonlítottam az egyes födémrendszereket hőtechnikai, tűzállósági szempontokból. Továbbá a TDK dolgozat a szakirodalmakban található, és a kutatás során kapott eredmények eltéréseinek összehasonlítására is kiterjed.

A kutatás keretében vizsgált, hagyományos födémszerkezetekre kapott hővezetési tényezők hasznosíthatóak az épületenergetikai számítások során, valamint a tűzállósági vizsgálatok eredményei hozzájárulnak a hagyományos födémszerkezetek tűzbiztonságát is figyelembe vevő felújítások tervezéséhez.

szerző

 • Kiss Dániel Zoltán
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Nagy Balázs
  Egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Dr. Tóth Elek
  címzetes egyetemi tanár, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett