Regisztráció és bejelentkezés

Leesésvédelmi rendszerek épületfizikai elemzése

Leesésvédelmi rendszerek épületfizikai elemzése

Jaksa Rita

Konzulens: Dr. Nagy Balázs

Kulcsszavak: Épületfizika, épületenergetika, leesésvédelem, végeselemes szimuláció

Az építőipar egy komplex és sok szakágat összefogó iparág, melyben mindig lehet fejlődni és új területeket meghódítani. Az építőipari biztonság, munka-, egészség-, és életvédelem kérdésköre az egyik leginkább fejlődőképes ágazat, melyben kiemelt figyelmet kell fordítanunk a leesésvédelmi rendszerek alkalmazására az épületeinken. Ezeknek a rendszereknek a megléte azért is fontos, mivel az építőibarban a magasból leesés az első, míg az ipar egészét nézve pedig a második helyen áll a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek között. Jelenleg Magyarországon a leesésvédelemre vonatkozóan az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről III. fejezete szabályozza a magasban végzett munkakörnyezet biztonságos feltételeit és a 4/2022. (II.20) SzCsM-EüM együttes rendelet 4. számú melléklet a leesés elleni rendszerek alkalmazását írja elő. Látható, hogy a rendszerek megléte szükséges és jogszabályok alapján elvárt is. Ezek a szabályozások a munkáltatókra és az üzembentartóra egyaránt vonatkoznak. A tervezőknek a felelőssége vizsgált ebben a témában.

A leesésvédelmi rendszereknek a tervezési folyamatában vannak hiányosságok és munkarészek, melyek kidolgozása jelenleg még nem teljes és nem rendelkezünk információkkal. Az egyik ilyen rész az épületfizikai tervezést érinti. A rendszerek már az épület tervezésekor is figyelembevehetők vagy akár meglévő épületre utólag is beépíthetők. A beépítésük során azonban a rögzítések mentén többlet energiaveszteség jöhet létre, amelyet információ hiányában a tervezők a munkájuk során jelenleg nem vesznek figyelembe, és sajnos többségében az üzemeltetők sem érdeklődnek iránta.

A kutatásomban végeselemes hőtechnikai numerikus modellezéssel négy féle ipari épületekre és csarnokokra jellemző rétegrendi kialakításra vizsgálom, hogy a leesésvédelmi rendszer rögzítő elemei milyen mértékű pontszerű hőhidakat okozhatnak és ez milyen hatással van a határolószerkezetek rétegtervi hőátbocsátási tényezőjére. Nem utolsó sorban pedig a hőtechnikai vizsgálatok alapján a leesésvédelmi rendszerek rögzítési megoldásainak állagvédelmi megfelelőségét is vizsgálom.

A dolgozatom hasznos információkat tartalmazhat azon építész és mérnök kollégáknak, akik ilyen rendszerek betervezésére lesznek felkérve. Kutatásom az épületek energetikai teljesítőképességének optimalizáláshoz nyújt elengedhetetlen információkat, valamint segít számszerűsíteni a jelenleg ismeretlen hőtechnikai hatásokat.

szerző

  • Jaksa Rita
    Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Balázs
    Egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett