Regisztráció és bejelentkezés

Hagyományos és modern födémzsaluzatok életcikluselemzése

Napjainkban a fenntarthatóság az eddigieknél nagyobb szerepet kap a gazdasági fejlesztések szempontjából is. Ennek oka többek között a klímaváltozás, melynek mértéke és veszélye átalakította az emberiség egy részének eddigi világszemléletét. Napjainkra jellemző a törekvés a körforgásos gazdaságra való átállásra, melynek lényege, hogy a nyersanyagok minél hosszabb ideig, lehetőleg jó minőségben bent maradjanak a gazdasági keringésben, minél kevesebb hulladék keletkezzen. Ennek egyik lehetősége, hogy vásárlás helyett előnyben részesítjük a bérlést. Ezaltál, ha a termék sérül is, van lehetőség a szakszerű szervízelésre.

A termékek környezetre való hatásának vizsgálata és annak dokumentálása egyre fontosabbá válik a gazdaságban. Ez a folyamat kiterjed a termék gyártásához használt anyagok származásának vizsgálatától egészen a termék hulladékgazdálkodásáig. Ez az életciklus szemlélet egy átfogó képet ad a termék tényleges környezeti terheléséről. Az utóbbi időben vált elterjedté a termékek, szolgáltatások karbonlábnyomának vizsgálata. Ennek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának meghatározása.

A fent említett változások alól nem képez kivételt az építőipar sem. 2016-os adatok alapján az EU-ban keletkezett 2,5 milliárd tonna szemét 36,4%-a az építőiparhoz köthető. Azonban a BIM módszerének megjelenésével számtalan lehetőség nyílt a fenntartható építőipar kialakítására. A digitális építőiparban számítógépes modellek segítségével rengeteg szimuláció elvégzése lehetséges anélkül, hogy a valóságban bármi is felépült volna. Ezen technológia egyik felhasználási módja az épületek zsaluzásának tervezése, ütemezése.

Jelen dolgozatomban két födémzsalurendszer, a MevaFlex és MevaDec összehasonlítását végeztem el elsősorban a környezetre gyakorolt hatásukat figyelembevéve egy hazai építkezés esetén. Előbbi egy fatartós, még utóbbi egy korszerűbb, műanyag és alumínium alapú rendszer. A munkámat nemzetközi szakirodalomkutatással kezdtem, majd a két rendszer összehasonlításához életcikluselemzést végeztem a két terméken az openLCA szoftver segítségével. A szükséges információkat a gyártótól, valamint az Ecoinvent adatbázisából vettem.

Azért esett a választásom erre a témára, mert napjainkban a műanyagfelhasználás egy igen megosztó téma környezetvédelmi szempontból és azt szerettem volna megmutatni, hogy jelen esetben kedvező-e vagy épp kedvezőtlen az erre való átállás.

szerző

 • Pató Bálint Ferenc
  Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
  alapképzés (BA/BSc)

konzulensek

 • Dr. Nagy Balázs
  Egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Szilágyi Artúr
  Tudományos segédmunkatárs, Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék