Regisztráció és bejelentkezés

A 3D beton nyomtatási technológia összehasonlítása a monolit vasbeton építési móddal gazdaságossági szempontból

Mindennapjaink során egyre inkább törekszünk megtalálni az egyszerűbb, olcsóbb, gyorsabb megoldásokat minden téren, így az építőiparban is. Fejlődő világunkban a digitalizáció egy kiemelten fontos szegmenst képez, ennek megfelelőlen az építőipari szektor is átalakulásokon megy keresztül. Ma már számos folyamatot képesek vagyunk jelentősen meggyorsítani automatizálással, amellyel növekedés érhető el a piacon. Egy napjainkban kibontakozó innováció lehetőséget ad arra, hogy elérhető áron egyénre szabott épületeket alkossunk, ez pedig a beton nyomtatás. Kutatásom során a szakterület gazdasági előnyei mellett a szabadabb formavilágú épületek kivitelezhetőségét is szem előtt tartottam, hiszen így bonyolultabb építészeti elképzelések is valóra válhatnak.

Dolgozatomban a technológia hatékonyságát és lehetőségeit részletesen vizsgálom, majd összehasonlítom ezeket a hagyományos monolit építéssel. Míg az utóbbihoz számottevő élőmunka szükséges, addig a nyomtatás lényegesen kevesebb emberi beavatkozást igényel. Ennek következménye, hogy gyorsabban és pontosabban lehet vele dolgozni, valamint, hogy kevesebb hulladékot is termel. Ezt továbbgondolva az építkezés hatékonyságát is növelhetjük, már csak az a kérdés, hogy mennyivel. Egy íves fal vagy egy pillér kivitelezése az egyeneshez képest extra költséget jelenthet a zsaluzat szempontjából, viszont az új, innovatív módszernél nem mutatkozik ilyen különbség. A technológia bemutatása után részletesen kifejtem, majd összevetem az idő- és költségelemeket mindkét technikánál, melyekhez az aktuális normákat és az iparban jellemző árakat használom fel.

Talán az egyik legfontosabb kérdés megválaszolását tűztem ki célul, amit a mai piac figyelembe vesz egy új technológiánál: megéri-e alkalmazni? A probléma összetett, hiszen egy nagyobb összeget kell befektetni kezdetben az eszköz beszerzéséhez, ez azonban idővel többszörösen megtérülhet, ha megfelelő körülmények között alkalmazzuk a beton nyomtatást.

szerző

  • Szögi Tamás
    Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Vidovszky István
    egyetemi docens, Építéstechnológia és Építésmenedzsment Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet II. helyezett