Regisztráció és bejelentkezés

Üveghabbal hőszigetelt épületszerkezetek épületfizikai elemzése

Üveghabbal hőszigetelt épületszerkezetek épületfizikai elemzése

Bándli Olivér VI. évfolyam

Konzulens: Dr. Nagy Balázs

A dolgozat témája az épületek hőszigetelésére szolgáló üveghab granulátum hőátbocsátásának meghatározása hőmérséklet és nedvességtartalom függvényében, majd ennek segítségével épületszerkezeti csomópontok szimulálása numerikusan, és a kapott eredmények összehasonlítása más hőszigetelési megoldásokkal ellátott csomópontok szimulációinak eredményeivel.

A kutatás létjogosultságát az adta, hogy jelenleg nem állnak rendelkezésre adatok arról, hogy miként viselkedik az üveghab hőszigetelés különböző nedvességi körülmények között, annak ellenére, hogy jellemzően olyan helyeken van felhasználva, ahol nagy gyakorisággal érheti csapadék, talajpára, valamint talajvíz is.

A vizsgálatok megkezdése előtt tanulmányoztam a meglévő üveghabra vonatkozó nemzetközi szakirodalmat, és utánanéztem az üveghab hazai gyártásának és felhasználásának.

Az üveghabra vonatkozó méréseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőanyagok és Magasépítés tanszékének az Épületfizikai laboratóriumában végeztem el egy hőátbocsátás mérésére szolgáló műszeren, valamint a Geotechnika és Mérnökgeológia tanszék Mérnökgeológiai laboratóriumát is igénybe vettem a granulátum őrlésére és szemcseméret szerinti osztályozására.

A csomóponti szimulációkat végeselemes higrotermikus programmal készítettem, az ehhez szükséges általam nem mért anyagtulajdonságokat szakirodalom alapján vettem fel. Szükséges volt még meghatározni az üveghab hővezetési tényezőjének hőmérséklettől és nedvességváltozástól való függését a laboratóriumban megszerzett adatokból, ennek leírására matematikai modellt készítettem.

A dolgozat segít abban, hogy az üveghab gyártók pontosabb adatokkal szolgálhassák a tervező mérnökök munkáját.

szerző

  • Bándli Olivér
    Építőmérnöki szak (műszaki alapdiploma BSc szint)
    alapképzés (BA/BSc)

konzulens

  • Dr. Nagy Balázs
    Egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet III. helyezett