Regisztráció és bejelentkezés

Duzzasztott agyagkavics adalékanyagú szerkezeti könnyűbetonok laboratóriumi szilárdságvizsgálata

A portlandcement beton olyan összetett anyag, amely finom és durva adalékanyagból, cementből áll és vízzel összekeverve olyan kemény anyagot kapunk, amelyet évszázadok óta használnak minden építkezés típusnál. A növekvő népességgel és az egész világon zajló hatalmas mennyiségű építési munkákkal lépést tartva meg kell próbálnunk olyan anyagokat használni, amelyek kevésbé károsak a környezetre és csökkentik az építőipar szén-dioxid kibocsátását. Manapság a modern építményekben az egyik lehetséges megoldás a könnyűbeton használata, nem kizárólagosan a nagy szilárdságú, közönséges adalékanyagú beton szerkezeti elemek használata. Noha vannak bizonyos hátrányai, ez a betontípus jobban megfelel a szeizmikus hatású területeken, mivel a szerkezet önsúlya kisebb.

Mehta PK és Monteiro PJM korábban közzétett cikkeiben; 2006-ban olyan természetes adalékanyagú közönséges betont vizsgáltak, amelynek szilárdság-önsúly aránya az acélhoz viszonyítva kisebb. Ezért magas épületekhez, nagy fesztávú hidakhoz és úszó szerkezetekhez gazdaságosabb az acélnál. A probléma megoldásának egyik módja a nagy szilárdságú könnyűbeton alkalmazása.

Jelen dolgozat a duzzasztott agyagkaviccsal készült könnyű adalékanyagos betonra (LWAC) koncentrál. Ez a modern idő egyik legcsodálatosabb anyaga. Bőségesen elérhető természetes agyagból állítják elő, amelyet duzzasztanak, előkezelnek és forgókemencékbe vezetnek. Az Európai Duzzasztott Agyagkavics Egyesület (EXCA) szerint a duzzasztott agyagkavics fenntartható anyag, amelynek használata számos környezeti előnnyel jár, például: - Jó vízfelvétel, Csökkentett szén-dioxid-kibocsátás az építőiparban és a közlekedésben, 100% -ban újrahasznosítható, Jó energiahatékonyság az épületekben és kémiailag semleges (nincs káros alkotóelem vagy szennyeződés kimosódás).

Az LWAC szilárdsági tulajdonságainak vizsgálatához különféle keverékeket készítettünk duzzasztott agyagkavics felhasználásával, hogy meghatározzuk a szilárdsági paramétereket, hajlítószilárdságukat, szilárdulási ütemüket és vízzáróságukat.

Az eredmények alapján optimalizáljuk és értékeljük a betontechnológiai paramétereket a különféle szerkezeti felhasználás szempontjából.

szerzők

 • Khaund Dhriti
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Bango Marsimoyi Terefe
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Fenyvesi Olivér
  adjunktus, Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék
 • Dr. Nemes Rita
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

Egyetemi Hallgatói Képviselet Jutalom