Regisztráció és bejelentkezés

Épülettípusok túlmelegedésének vizsgálata a hőhullámokkal kapcsolatos kockázatelemzési módszertan alátámasztására

Magyarországon az utóbbi időben a nyári hőhullámok gyakorisága és időtartama feltehetően a klímaváltozással összefüggésben jelentősen megnövekedett és az előrejelzések további emelkedést mutatnak.Az emelkedő külső hőmérséklet és a halálozások kockázata között egyértelmű összefüggés mutatható ki. A hőhullámokat nem lehet megelőzni, ezért a kockázatelemzés szempontjából különösen fontos a sérülékenység vizsgálata.

A hőhullámok által legveszélyeztetettebb helyek feltárása földrajzi információs rendszer (Geographical Information System - GIS) alkalmazását teszi szükségessé, mellyel egy mintaterület vizsgálatát, területi eloszlását, elhelyezkedését grafikus állományokban tudjuk kezelni. Paraméterek lehetnek például a területi viszonyok, épülettípusok, úthálózat és a zöldterületek is. Az általunk létrehozott térinformatikai modellben vizsgált mintaterületen (Budapest XI. kerülete) meghatároztuk az egyes átfogó lakóépületkategóriákra jellemző részterületeket.

Ezen túl kiválasztottuk az általunk legveszélyeztetettebb lakóépületkategóriába sorolt többlakásos társasházakat, melyekre részletes paraméteres épülettipológiai vizsgálatot készítettünk. A kutatás során tipizált, eltérő geometriai és épületburok kialakítású társasházakat vizsgáltunk dinamikus épületenergetikai szimulációval. Vizsgáltuk továbbá az eltérő tájolások és felhasználói szokások hatásait is a belső hőmérsékletek alakulására.

A típusépületek vizsgálati eredményeit a reprezentatív részterületekre vetítve, a terület adottságaival összevetve feltárhatók a kritikus, leginkább veszélyeztetett helyek. TDK dolgozatunkban létrehoztunk egy olyan vizsgálati metódust, mely teljes városokra kiterjesztve és a későbbiekben további paraméterek ismeretében (pl. helyi hőmérsékleti viszonyok, demográfiai adatok) elvezethet egy komplex katasztrófakockázati modell megalkotásához.

szerzők

 • Weinber Mónika
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)
 • Bacsa Márk
  Szerkezet-építőmérnök mesterszak (MSc)
  mesterképzés (MA/MSc)

konzulensek

 • Dr. Szalay Zsuzsa
  egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Dr. Nagy Balázs
  Egyetemi docens, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék
 • Kiss Benedek
  Tudományos segédmunkatárs, Építőanyagok és Magasépítés Tanszék

helyezés

II. helyezett