Regisztráció és bejelentkezés

Az e-útdíj rendszer hatásainak vizsgálata forgalmi, illetve gazdasági szempontból

Mészáros Réka IV. évfolyam és Pászti Renátó IV. évfolyam

konzulens: Dr. Kisgyörgy Lajos

A tanulmányunkban az e-útdíj rendszer hatásait vizsgáljuk, elsősorban forgalmi, majd ebből adódóan gazdasági szempontból is. A vizsgálat helyszínének az M6-os autópálya, illetve 6-os főút Fejér megyei, nagyjából párhuzamos szakaszát választottuk.

Az útdíj rendszert 2013. július 1-én vezették be, ezt követően helyszíni szemlét tartottunk a 6-os számú főúton, ahol láthatóan megnövekedett a teherforgalom. A helyszíni szemlén tapasztaltak adták a témáját a dolgozatunknak. A tanulmányban azt vizsgáljuk, hogy a közutakra való forgalomátrendeződést új, fiktív útdíjak kiszabásával hogyan lehetne az eredeti állapothoz hasonlóra módosítani. Ezt a díjszabást profitmaximalizációra törekedve szeretnénk meghatározni, amihez korábbi évek forgalomszámlálási és bevételi adataiból lehet következtetni.

Az alábbi kérdésekre próbálunk választ adni a dolgozat folyamán:

• Miért vezették be az e-útdíj rendszert?

• Milyen pozitív, illetve negatív hatásai vannak?

• Milyen gazdasági hatásai vannak?

• Mit lehetne tenni az ellen, hogy a 3,5 tonna feletti járművek a közúton közlekedjenek?

A dolgozat utolsó részében az új fiktív díjrendszer mellett, röviden bemutatunk néhány alternatívát a probléma kiküszöbölésére.

A forgalmi, illetve a bevételi adatokat a Magyar Közút nZrt, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ honlapjairól szereztük be.

csatolmány

szerzők

 • Pászti Renátó
  infrastruktúra-építőmérnök
  nappali
 • Mészáros Réka
  infrastruktúra-építőmérnök
  nappali

konzulens

 • Dr. Kisgyörgy Lajos
  egyetemi docens, (külső)